Service project 2011

 

Tisková zpráva - Mladí o prázdninách zadarmo staví školu v Nové Pace

Nová Paka – 6.-11. 8. 2011 – Desítky mladých lidí téměř týden pracovaly zcela zadarmo na proměně areálu bývalé keramičky v moderní školské a volnočasové centrum. Účastníci přijeli z různých východočeských měst včetně osmičlenné skupiny vedoucích a návštěvníků rychnovského Centra 5KA.


Téměř třicet mladých a třináct vedoucích z různých měst a volnočasových klubů spojilo své síly a dle slov vedoucího projektu ZŠ Brána, Bohdana Čančíka: „…svou prací na škole už ušetřili mladí statisíce.“ Mladí několik dní dopoledne i odpoledne bourali stěny, odvezli kubíky sutě, nebo asistovali při rozkládání komína keramičky. Vše za použití ochranných pomůcek a dohledu zkušených stavařů a svých vedoucích. Večery věnovali společným hrám, hudbě, čajovně nebo povídání o životě. Akce proběhla ve sborovém domě Sboru Jednoty bratrské v Nové Pace, kde mládež přespávala, jedla i trávila volný čas mezi prací. Mladí lidé se dokonce zúčastnili nedělních bohoslužeb, kde sehráli tři scénky ilustrující moderně pojaté kázání z Bible.

„Service Project je osvědčená akce, kterou organizujeme už poněkolikáté. V překladu to znamená projekt služby (pro druhé, pro místní komunitu). Na rozdíl od jiných rekreačně-výchovných pobytů má jeden obrovský plus: mladí lidé získávají kladný vztah k práci a zažijí, že pomoc druhým je něco, co stojí za námahu. Mnoho výjezdů je spíš konzumně laděných – připravit pro děti další várku zábavy, kterou jsou bombardovány celý rok. My jdeme tak trochu proti proudu – a mladým se to líbí!“ Vysvětlil důvod uspořádání Service Projectu vedoucí rychnovského Centra 5KA, Mgr. Martin Vlasák.  Jeden z rychnovských účastníků vysvětlil, proč přijel na Service Project: „Chci pomoct něčemu dobrému. Pracovat s kámoši a taky si užít srandu.“

Investorem projektu „Brána, regenerace brownfieldu na školní centrum“ je právě hostující Sbor Jednoty bratrské v Nové Pace, který již několik let provozuje ZŠ Brána v prostorách svého několikapatrového sborového domu. Ten byl však rozrůstající škole stále těsnější a tak po dlouhém hledání vhodného objektu zvítězila bývalá budova keramičky z 19. století. Tak se rozjela dlouhá cesta vyřizování stavebních povolení, brigád a shánění partnerů. Možnost podpory je otevřená všem a více informací lze nalézt na https://zsbrana.webnode.cz/.

Mgr. Martin Vlasák, Vedoucí NZDM Centrum 5KA, předseda OD5K10, o.s.
728 939 412
martin.vlasak@od5k10.cz
www.od5k10.cz